"Setlerdeki çalışma koşulları, kadınların işe alınmamasına bahane ediliyor"
Adana'da gerçekeleşen "Sinemada Cinsiyet Eşitsizliği" söyleşisinde, setlerdeki ağır çalışma koşulları ve bu koşulların kadınların işe alımlarda tercih edilmemesine bahane olarak sunulduğu konuşuldu.

Fotoğraf: Pexels
Adana — Adana'daki Güney Sanat Merkezi’nde “Sinemada Cinsiyet Eşitsizliği” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirildi. Akademisyen Dr. Ayşe Kaşıkırık ve yönetmen Zafer Özgentürk’ün konuşmacı olduğu etkinlikte, kadınların sinema sektöründe karşılaştığı eşitsizlikler ve bu konudaki çözüm önerileri konuşuldu.
Fotoğraf: Evrensel
"Ağır çalışma koşulları sektördeki cinsiyet uçurumunu derinleştiriyor"
Çeşitli uluslararası festivallerde toplumsal cinsiyete duyarlı tema belirleme alanında danışmanlık yapan Dr. Ayşe Kaşıkırık, sektöre dair gözlemlerini paylaştı. “Sinemada Çeşitlilik, Kapsayıcılık ve Çok Kültürlülük Rehber Kitabı” için yaptığı saha çalışmalarından bahseden Kaşıkırık, sinema sektöründe kadınların önündeki en büyük engellerden biri olan işe alımlarda hakim olan erkek egemen anlayışa dikkat çekti. Uzun çalışma saatleri, ücret eşitsizliği ve güvencesiz koşulların sektördeki cinsiyet uçurumunu derinleştirdiğinin altını çizen Kaşıkırık, sahada karşılaştıkları 'genç bir erkek sektör emekçisi, eşya ve ekipmanları da taşır’ ya da ‘gece çekimlerinde saat sıkıntısı olmaz’ gibi nedenlerle set çalışanları işe alınırken erkeklerin tercih edildiğini anlattı. Kaşıkırık, “Maalesef setlerdeki yaşanan bu gerçeklik, zaten başlı başına bir emek sömürüsü olmasının yanı sıra, kadınların sektörde yer edinmelerini engelleyen görünmez bir cam tavandır” dedi.
"Kadınların üretimin tüm aşamalarında olması şart"
Yönetmen Zafer Özgentürk ise eşit temsilin film yapım sürecinin tüm aşamalarında şart olduğunu belirterek, "Yapımcılar arasında, setlerde ve kurgu masalarında kadınların sayısı artmalı. Erkek egemen setlerde mobbing ve tacizle karşılaşan yetenekli kadınlar, sektörden erken ayrılıyor" ifadelerini kullandı. Özellikle "erkek bakış açısının" filmlerdeki hakimiyetine dikkat çeken Özgentürk, kendi projelerinde toplumsal cinsiyet eşitliği danışmanlarıyla çalıştığını ekledi.
"Festivaller de sorunun parçası"
Etkinlikte, uluslararası festivallerdeki eşitsizlik de eleştirildi. Kadınların jürilerde, aday listelerinde ve ödül dağıtımında geri planda kaldığını hatırlatan Özgentürk, "Kadın film festivalleri, bu kısır döngüyü kırmak için önemli. Ancak festivaller yalnızca yönetmenlere değil, yapımın tüm aşamalarındaki kadınlara odaklanmalı" çağrısı yaptı.
Ücrette adalet, güvenli çalışma, kadın kotası
Dr. Ayşe Kaşıkırık, sektördeki cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi için sinemadaki uzun ve esnek çalışma saatleri ile çalışma koşullarının iyileştirilmesi, cinsiyetler arasındaki ücret eşitsizliğinin engellenmesi ve “eşit değerde işe eşit ücret” ilkesinin benimsenmesi gerektiğini vurguladı. Söyleşide eşitliğin sağlanabilmesi için eşit işe eşit ücret ilkesinin benimsenmesi, insani çalışma saatleri, cinsel taciz ve mobbingi önleyecek mekanizmalar, festivallerde kadınların varlığını teşvik eden kota sistemleri önerildi. (Evrensel)
Evrensel'i Takip Et